Kamčatská čučoriedka (zemolez kamčatský, jedlý zemolez)

Na úvod treba povedať, že táto rastlina nemá botanicky s čučoriedkou nič spločné. Za svoj ľudový názov vdačí modrej „čučoriedkovej“ farbe plodov a ich chuti, ktorá môže niekomu pripominať chuť čučoriedok.

Zemolez kamčatský
Zemolez kamčatský

 

Pôvod a botanické zaradenie

Jedlé zemolezy botanicky patria do čeľade Caprifoliaceae, rodu Lonicera, druhu L. caerulea (zemolez modrý). Tento druh je velmi premenlivý a jeho variácie sa v botanike často popisujú ako samostatné druhy : L. altaica, L. baltica, L. kamtschatica, L. edulis, L. iliensis….

Z hľadiska pestovania zemolezu na ovocie majú význam len Lonicera edulis (zemolez jedlý) a Lonicera kamtschatica (zemolez kamčatský – odtiaľ názov „kamčatská čučoriedka“) a ich krížence. Plody ostatných zemolezov sú NEJEDLÉ!

Pestovanie kamčatských zemolezov

Kamčatská čučoriedka je nenáročná rastlina vhodná na pestovanie vo všetkých oblastiach Slovenska. Veľkosť kríkov dosahuje 1,5 až 1,9 m. Zaujímavá je mrazuodolnosť tejto rastliny. Kvety nenamŕzajú ani pri teplote -5°C. Je to jedno z najskôr dozrievajúcich ovocí – od konca mája do druhej dekády júna. Plody sú kónického tvaru, modrej farby s typickým „čučoriedkovým“ osrienením. Dĺžka plodov 1 – 2 cm, šírka 0,55 – 0,6 cm hmotnosť jedného plodu od 1,3 g do 1,8 g. Na Slovensku sa dosahujú úrody z jedného kríku 1 – 2 kg. U novších odrôd, najmä ruského pôvodu, uvádzajú šľachtitelia 3,5 – 4 kg. U pestovateľov na Sibíri, v domovine L. kamtschatica, sú niekedy vykazované výnosy až 7 kg z kríku. Tu však treba mať na pamäti, že sa jedná o väčšie kríky bujnerastúcich odrôd v plnej rodivosti. Prvé plody sa na rastlinách objavujú v 2. alebo 3. roku pestovania.. Množstvo plodov potom z roka na rok narastá, nie však velmi rýchlym tempom, takže trvá viac rokov kým krík dosiahne svoju vyššiu rodivosť. Kríky potom rodia aj viac ako 50 rokov.

Plody zemolezov sú bohaté na cenné látky

Plody sú cenené nielen pre svoj vysoký obsah vitamínu C a draslíka, ale v poslednom období sa do popredia dostáva aj vysoký obsah polyfenolických látok, ktoré sú považované za anitisklerotické a protirakovinové látky. Obsahom týchto látok jedlé zemolezy predbehnú aj čierne ríbezle alebo áróniu čiernoplodú. Chuť plodov je sladko-kyslá až sladká. Obsah cukrov meraných refraktometrom kolíše od 13 º Bx (Brixových stupňov) do 19 º Bx. Teda korešponduje približne s obsahom cukru v slivkách. (Pre porovnanie obsah cukrov v hroznovom mušte na výrobu vína je > 20º Bx)

Sušené plody zemolezu kamčatského
Sušené plody zemolezu kamčatského

 

Využitie plodov jedlých zemolezov

Plody sú rôznych tvarov a sú vzhľadovo veľmi zaujímavé. Vhodné sú na priamy konzum, pričom chuťové vlastnosti, najmä pomer kyslej a sladkej zložky záležia hlavne od pestovanej odrody. Z plodov môžeme pripravovať kompóty, džemy, šťavy a drene. Plody sa dajú uchovávať zamrazené, výborné sú sušené. Sú vhodnou ozdobou pre sladké dezerty, zmrzlinové a ovocné poháre, do ovocných koláčov. Zo šťavy zemolezu môžeme vyrábať ovocné víno alebo ich konzumovať čerstvé.


Počas sezóny máme v ponuke viac odrôd zemolezov. Pre aktuálne informácie si pozrite ponuku drobného ovocia na našom e-shope, alebo sa informujte v našej predajni.

Značky:,
Share